UNO Näyttämö
4
.
1

Uuden näytelmän ohjelman näyttämölle kootaan kaikki yleisölle suunnatut mahdollisuudet päästä nauttimaan uudesta näytelmästä eri muodoissa. Näiltä sivuilta löytyvät tiedot esityksistä, lukudraamoista, tekijähaastatteluista ja muista yleisötilaisuuksista, joita UNO toteuttaa verkoston ja muiden alan toimijoiden kanssa. Näyttämöltä löytyvät myös aihetta syventävät sisällöt, kuten näytelmäkirjallisuutta ja teatteria käsittelevät podcastit. Kokoamme sivulle myös tiedot UNOssa kehiteltyjen näytelmien kantaesityksistä.

Esitykset ja yleisötilaisuudet
4
.
2

Esitykset, lukudraamat, keskustelut sekä muut yleisötilaisuudet kutsuvat tutustumaan uuteen näytelmään ja sen tekijöihin. Täältä löydät lisätiedot UNOssa kehiteltyjen näytelmien esitystuotannoista sekä UNOn ja/tai hankkeen yhteistyökumppaneiden toteuttamista yleisölle suunnatuista tilaisuuksista ja tapahtumista.

Tulossa: UNOn päätöstapahtuma 28.2.–2.3.2022

Uuden näytelmän ohjelman vuonna 2016 alkanut työ päättyy kaikille avoimeen tapahtumaan, joka järjestetään ma 28.2. – ke 2.3.2022 Helsingissä. Kokonaisuus sisältää kaksi tilaisuutta näytelmäkirjallisuuden äärellä (ma-ti iltoina) sekä hankkeen työtä ja tuloksia esittelevän seminaarin ja ammattilaisille suunnatun työskentelyn (ke päivällä).

Laita päivät kalenteriin ja tule juhlistamaan hankkeen päättymistä!

Lisätiedot ja ilmoittautuminen tulossa tammikuussa 2022.


Tilaisuudet ammattilaisille
4
.
3

UNO Webinaarit 28.9.2021–18.1.2022

UNO Webinaarit – Syvätietoa UNOn toteutuksesta

Neljän webinaarin sarja esittelee UNOssa tehtyä työtä ja saattaa hankkeesta karttunutta tietotaitoa laajemmin saataville. Hankkeen toteutukseen eri näkökulmista paneutuvat tilaisuudet tarjoa­vat välineitä aiheesta kiinnostuneille ja ne sisältävät reilusti aikaa osallistujien kysymyksille. Zoomissa järjestettävät webinaarit ovat osa UNOn EXIT-työtä ja avoimia kaikille (edellyttää ennakkoilmoittautumista).

OSA 1: Näytelmien kehittely ja kirjailijantyön tukeminen – ti 28.9.2021 klo 10–12.30 Zoom
Lisätiedot toteutuneesta webinaarista alla.

OSA 2: Moniammatillinen vuorovaikutus työvälineenä – ti 26.10.2021 klo 10–12.30 Zoom
Lisätiedot toteutuneesta webinaarista alla.

OSA 3: Näytelmän lukemisesta: Syventyminen erilaisiin lukutapohin – ti 30.11.2021 klo 10–12.30 Zoom
Lisätiedot toteutuneesta webinaarista alla.

OSA 4: Dramaturgin työ – ti 18.1.2022 klo 10–12.30 Zoom
Ilmoittautuminen (viim. ke 12.1.): Linkki lomakkeeseen
Lisätiedot tulossa.


MENNEET WEBINAARIT

OSA 1: Näytelmien kehittely ja kirjailijantyön tukeminen
ti 28.9.2021 klo 10–12.30 Zoom
Asiantuntijat: UNOn dramaturgit Elina Snicker ja Paula Salminen sekä UNOn johtaja Saara Rautavuoma

Webinaarissa syvennyttiin UNOn kirjailijaohjelman toteutukseen ja työstä kertyneisiin havaintoihin. Millaisen rakenteen ja toimintamuotojen kirjon avulla UNO on tukenut näytelmäkirjailijoiden taiteellista ja ammatillista kehitystä sekä uusien näytelmien syntyä? Mitä konkreettisia menetelmiä keskeneräisten tekstien kehittelyssä on hyödynnetty kirjoitustyön eri vaiheissa? Millaisia resursseja, osaamista ja käytäntöjä näiden eri työvälineiden käyttö edellyttää, mitä toteutuksessa on tärkeää ottaa huomioon?


OSA 2: Moniammatillinen vuorovaikutus työvälineenä
ti 26.10.2021 klo 10–12.30 Zoom
Asiantuntijat: UNOn asiantuntija Kati Sirén ja UNOn johtaja Saara Rautavuoma

Webinaarissa luotiin katsaus UNOn Verkoston toimintaan ja syvennyttiin tarkastelemaan sen yhtä keskeistä työn tutkimisen alustaa, ajatushautomoa. Viiden vuoden ajan UNOn ajatushautomo on koonnut yhteen näytelmäkirjailijoita, teatterinjohtajia ja muita teatterin tekijäryhmiä jakamaan ammatillista ajattelua ja kehittämään asioita yhdessä eteenpäin. Erilaisin moniammatillisin kokoonpanoin on avattu kokemuksia olosuhteista, jotka vaikuttavat näytelmien päätymiseen näyttämöille, kantaesitysten parissa työskentelyyn sekä kirjailijoiden ja teattereiden väliseen vuorovaikutukseen. Millaisia kohtaamisia ajatushautomoissa on syntynyt ja millaisia teemoja nämä kohtaamiset ovat nostaneet esiin? Mitä on kysytty ja keneltä? Minkä ammattiryhmien välinen yhteen tuleminen ja millainen vuorovaikutus on havaittu tärkeäksi? Millaisia kysymyksiä on välttämätöntä esittää ja millaista tietoa osapuolet tarvitsevat toisiltaan?


OSA 3: Näytelmän lukemisesta: Syventyminen erilaisiin lukutapohin

ti 30.11.2021 klo 10–12.30 Zoom
Asiantuntijat: ohjaajantaiteen professori Saana Lavaste ja UNOn dramaturgi Elina Snicker

Webinaarissa paneuduttiin lukemiseen ja sen moniin merkityksiin. Lukemista lähestyttiin sekä taiteelliseen työhön kuuluvana tuntemattoman kohtaamisena että valtaan liittyvänä kysymyksenä. Kenellä on oikeus luentaan ja tulkintaan? Miten erilaiset luennat vaikuttavat taiteelliseen prosessiin? Lisäksi tutustuttiin käytännössä erilaisiin näytelmän lukutapoihin keinona demokratisoida lukemisen prosessia ja tuoda siihen useita näkökulmia. Webinaarissa keskityttiin erityisesti tekstien ja ilmiöiden lukemiseen ja peilaamiseen toisiaan vasten.

Podcastit
4
.
4

Kuuntele älykästä puhetta teatterista ja näytelmäkirjallisuudesta. Keskusteluissa ääneen pääsevät näytelmäkirjailijat, kriitikot ja muut teatterintekijät. Podcastien teemoja ovat mm. uusiin näytelmäteksteihin tutustuminen lähemmin, näytelmä kirjallisuutena, näytelmän uudet muodot, näytelmäkirjailijan työ ammattina sekä tekstin ja näyttämön suhde. Osa podcasteista on toteutettu suljettuina keskusteluina, osa nauhoitettu yleisölle avoimissa tilaisuuksissa. UNO toteuttaa podcasteja yksin sekä yhdessä Suomen arvostelijain liiton SARVin ja Teatterin tiedotuskeskus TINFOn kanssa.

Podcastit alla julkaisujärjestyksessä uusimmasta vanhimpaan.
Podcastit löytyvät myös Soundcloudista.

18) UNO 2/2020: Jussi Moilan Isän maa

UNO 2/2020: Jussi Moilan Isän maa

Näytelmäkirjailija Jussi Moila ja dramaturgi Klaus Maunuksela puhuvat Moilan tuoreesta näytelmästä Isän maa, haastattelijana UNOn dramaturgi Paula Salminen.


17) UNO 1/2020: Heini Junkkaala, Elina Snicker & Paula Salminen, osa 2

UNO 1/2020: Heini Junkkaala, Elina Snicker & Paula Salminen, osa 2

Näytelmäkirjailija-dramaturgit Elina Snicker ja Heini Junkkaala jatkavat keskustelua dramaturgin ja näytelmäkirjailijan yhteistyöstä, haastattelijana UNOn dramaturgi Paula Salminen.


16) UNO 4/2019: Heini Junkkaala, Elina Snicker & Paula Salminen

UNO 4/2019: Heini Junkkaala, Elina Snicker & Paula Salminen

UNOn toisessa dramaturgikeskustelussa kirjailija Heini Junkkaala ja dramaturgi Elina Snicker keskustelevat muun muassa Junkkaalan näytelmästä Valehtelijan peruukki, haastattelijana UNOn dramaturgi Paula Salminen.


15) UNO 3/2019: Lonka, Karhu &Salminen, osa 1

UNO 3/2019: Pipsa Lonka, E.L. Karhu & Paula Salminen, osa 1

UNOn ensimmäisessä dramaturgikeskustelussa näytelmäkirjailija Pipsa Lonka ja hänen dramaturginsa E.L. Karhu keskustelevat lukevan dramaturgin työstä ja Longan tekeillä olevasta, UNOn kirjailijaohjelmassa kehiteltävästä näytelmästä, haastattelijana UNOn dramaturgi Paula Salminen. Keskustelu jatkuu myöhemmin ilmestyvässä toisessa osassa.


14) UNO 2/2019: Okko Leo & Maria Säkö

UNO 2/2019: Okko Leo ja Maria Säkö

Näytelmäkirjailija-dramaturgi Okko Leo ja kriitikko Maria Säkö keskustelevat mm. Leon näytelmästä Ateria.

Leon näytelmät:
Pimeä huone, 2017
Kybersielut, 2017 *
Ateria, 2016
Orkesteri – The Everlast, 2013
Vieraat – Perhesaaga, 2013
Kansallissankari, 2012
Mistä on isot pojat tehty, 2011 *
Maailma luottaa meihin, 2010/2015
Täyspuuvillakuosi, 2009
Nimeni on rakkaus, 2007
Kenttä, 2006

* yhdessä Okko Leo – Marko Järvikallas – Harri Virtanen

Leon näytelmät Näytelmät.fi-palvelussa


13) UNO 1/2019: Sivan Ben Yishai & E.L. Karhu (in English)

UNO 1/2019: Sivan Ben Yishai & E.L. Karhu

Playwrights Sivan Ben Yishai and E.L. Karhu talk about their latest plays, Ben Yishai’s Daddy Loves You and Karhu’s Princess Hamlet.

Sivan’s site
Interview of Sivan by TINFO
E.L. Karhu’s plays


12) UNO & TINFO 5/2018: Iira Halttunen ja Pipsa Lonka

UNO & TINFO 5/2018: Iira Halttunen ja Pipsa Lonka

Teatterin tiedotuskeskus TINFOn johtaja Hanna Helavuori keskustelee Pipsa Longan ja Iira Halttusen kanssa heidän näytelmistään Toinen luonto ja Täydellinen – näytelmä urheilusta ja katseesta.

Antagonisti – Näytelmäantologia, osa 2 (toim. Tuomas Timonen, Teatterikorkeakoulu)
Toinen luonto
Uuden näytelmän antologia (UNO)
Teatterin tiedotuskeskus TINFO

Toimittajana Jonni Pantzar, pianossa improvisoi Juhani Valkama.


11) UNO & TINFO 4/2018: Marie Kajava ja Laura Valkama

UNO & TINFO 4/2018: Marie Kajava ja Laura Valkama

Teatterin tiedotuskeskus TINFOn johtaja Hanna Helavuori keskustelee Marie Kajavan ja Laura Valkaman kanssa heidän tuoreimmista näytelmistään.

Eka kerta – Näytelmäantologia, osa 1 (toim. Tuomas Timonen, Teatterikorkeakoulu)
Uuden näytelmän antologia (UNO)
Teatterin tiedotuskeskus TINFO

Toimittajana Jonni Pantzar, pianossa improvisoi Juhani Valkama.


10) UNO & TINFO 3/2018: E.L. Karhu ja Otto Sandqvist

UNO & TINFO 3/2018: E.L. Karhu ja Otto Sandqvist

Teatterin tiedotuskeskus TINFOn johtaja Hanna Helavuori keskustelee näytelmäkirjailijoiden Otto Sandqvist ja E.L. Karhu kanssa heidän tuoreimmista näytelmistään.

E.L. Karhu: Prinsessa Hamlet ja muita näytelmiä (Into)
Eka kerta – Näytelmäantologia, osa 1 (toim. Tuomas Timonen, Teatterikorkeakoulu)
Teatterin tiedotuskeskus TINFO

Toimittajana Jonni Pantzar, pianossa improvisoi Juhani Valkama.


9) UNO 2/2018: Tekstin ja näyttämön suhde

UNO 2/2018: Tekstin ja näyttämön suhde

Ohjaajantaiteen professori Saana Lavaste, ohjaajat Anni Klein ja Riko Saatsi, sekä taiteentutkija, lehtori ja lavastaja Laura Gröndahl keskustelevat näytelmätekstin ja esityksen suhteesta. Toimittajana Jonni Pantzar, pianossa improvisoi Juhani Valkama. Kuvassa Saana Lavaste; © Jukka Salminen / Tiikerikuva. Lisätietoa Elinor Fuchsin esseestä: googlaa “EF_smallplanet”.

8) UNO & SARV 1/2018: Taija Helminen ja Katri Tanskanen

UNO & SARV Podcast 1/2018: Taija Helminen ja Katri Tanskanen

Näytelmäkirjailija-dramaturgi Taija Helminen ja teatteritutkija, kriitikko Katri Tanskanen keskustelevat Helmisen näytelmästä Merkkipäivä. Toimittajana Jonni Pantzar, pianossa improvisoi Juhani Valkama.

7) Ammattina näytelmäkirjailija 3/2017: Taija Helminen & Paula Salminen

Ammattina näytelmäkirjailija 3/2017: Helminen & Salminen

Ammattina näytelmäkirjailija -keskustelu, jossa Lahden kaupunginteatterin johtaja Ilkka Laasonen haastattelee Taija Helmistä ja Paula Salmista. Nauhoitettu 23.11.2017 Lahden Kaupunginteatterin Eero-näyttämöllä, toimittaja Jonni Pantzar, pianossa improvisoi Juhani Valkama.

6) Ammattina näytelmäkirjailija 2/2017: Okko Leo & Minna Nurmelin

Ammattina näytelmäkirjailija 2/2017: Leo & Nurmelin

Ammattina näytelmäkirjailija -keskustelu, jossa Turun kaupunginteatterin dramaturgi Saru Rasila haastattelee Okko Leoa ja Minna Nurmelinia. Nauhoitettu 22.11.2017 Turun Kaupunginteatterin Sopukassa, toimittaja Jonni Pantzar, pianossa improvisoi Juhani Valkama.

5) Ammattina näytelmäkirjailija 1/2017: Marie Kajava & Elina Snicker

Ammattina näytelmäkirjailija 1/2017: Kajava & Snicker

Ammattina näytelmäkirjailija -keskustelu, jossa Jyväskylän kaupunginteatterin dramaturgi Annukka Kiuru haastattelee Marie Kajavaa ja Elina Snickeriä. Nauhoitettu 16.11.2017 Jyväskylän Kaupunginteatterin yleisölämpiössä, toimittaja Jonni Pantzar, pianossa improvisoi Juhani Valkama.

4) UNO & SARV 4/2017: Näytelmän uudet muodot

UNO & SARV Podcast 4/2017: Näytelmän uudet muodot

Kotimaisen näytelmän festivaaleilla Kansallisteatterin Lavaklubilla järjestetty panelikeskustelu otsikolla Näytelmän uudet muodot. Keskustelijoina ohjaaja, näytelmäkirjailija Saara Turunen, kriitikko Maria Säkö ja tutkija Katri Tanskanen, keskustelua moderoi näytelmäkirjailija Jussi Moila. Toimittajana Jonni Pantzar, pianossa improvisoi Juhani Valkama.

3) UNO & SARV 3/2017: Mikä meitä uhkaa?

UNOn ja SARV:n Podcast 3/2017: Mikä meitä uhkaa? Näytelmäkirjallisuutta tästä maailmasta.

Teatterin tiedotuskeskus TINFOn ja Kirjallisuuden vientikeskus FILIn järjestämä keskustelu Helsingin kirjamessuilla 27.10.2017, keskustelijoina kirjailijat Asta Honkamaa, Ilja Lehtinen ja E.L.Karhu, keskustelua johtaa kriitikko Maria Säkö. Toimittaja Jonni Pantzar.

2) UNO & SARV 2/2017: Miehen kosketus - puhetta dokumenttiteatterista

UNOn ja SARV:n Podcast 2/2017: Miehen kosketus – puhetta dokumenttiteatterista

Ohjaaja, käsikirjoittaja Eino Saari, Kajaanin kaupunginteatterin johtaja Helka-Maria Kinnunen ja teatterikriitikko Eeva Kauppinen keskustelevat dokumenttiteatterista ja Kajaanin kaupunginteatterin ja Vaara-kollektiivin esityksestä Miehen kosketus. Keskustelua vetää Kati Sirén. Nauhoitettu Kajaanissa 5.10.2017, toimittajana Jonni Pantzar, pianossa improvisoi Juhani Valkama.

1) UNO & SARV 1/2017: E.L. Karhu ja Maria Säkö

UNOn ja SARV:n Podcast 1/2017: Kriitikko Maria Säkö ja näytelmäkirjailija E. L. Karhu

Kriitikko Maria Säkö ja näytelmäkirjailija E. L. Karhu keskustelevat näytelmistä yleensä, ja Karhun näytelmästä Prinsessa Hamlet erityisesti. Nauhoitettu 28.2.2017 Helsingissä, toimittajana Jonni Pantzar.

Kirjailijahaastattelusarja
4
.
5

UNOn uuden videohaastatteluista koostuvan sarjan avulla pääset tutustumaan UNOn kirjailijaohjelman näytelmäkirjailijoihin.

TOTEUTUS
Haastattelija Paula Salminen
Kuvaus, leikkaus ja tekstitys Jonni Pantzar

Huom! Videoon saa päälle suomenkielisen tekstityksen klikkaamalla kuvan alalaidasta merkintää “CC”.


Osa 1: Kati Kaartinen (UNO 2020–2021)

Osa 2: Minna Nurmelin (UNO 2020–2021)

Osa 3: Jussi Moila (UNO 2019)

Osa 4: Marjo Airisniemi (UNO 2018)

Osa 5: Marjo Niemi (UNO 2020–2021)

Osa 6: E.L. Karhu (UNO 2020–2021)

Osa 7: Eeva Turunen (UNO 2017)

Uuden näytelmän antologia
4
.
6

Malja laatunäytelmäkirjallisuudelle!

UNO julkaisi vuonna 2018 näytelmäantologian osana UNOn näytelmän lukemiseen kannustavaa teemavuotta. Uuden näytelmän antologia sisältää viisi vuosina 2003–2017 valmistunutta ja eri teattereissa kantaesitettyä näytelmätekstiä, joista kukin tarjoaa omanlaisensa näkökulman uuteen näytelmään ja erityisesti näytelmän lukemiseen kirjallisuutena. Mukana on myös teoksia ja niiden kirjoitusprosesseja taustoittavat kirjailijapuheenvuorot. Lisäksi kirjasta löytyy UNOn dramaturgin Elina Snickerin kirjoittama artikkeli, joka antaa välineitä lähestyä uuden näytelmän lukemista ja tekstien tulkintaa.

Kirjan ilme ja taitto on Tino Nymanin (Werklig)


Tilaukset

Uuden näytelmän antologian tilaukset UNOlta

Antologian hinta on 15e (sis. alv 10%).

Hintaan lisätään toimituskulut 5e (1-4 kirjaa), 8e (5-10 kirjaa), suuremmat määrät sovitaan erikseen.

Netin kautta UNOlta tilatut kirjat lähetetään pakettina postitse, toimitus kestää n. viikon.
1-2 kirjaa sisältävät lähetykset jaetaan mahdollisuuksien mukaan suoraan postilaatikkoon, tätä isommat määrät noudettava postista.


Tilaa kirja (siirtyy Teatteri 2.0:n sivuille)