Näyttämö
4
.
1

Uuden näytelmän ohjelman näyttämölle kootaan kaikki yleisölle suunnatut mahdollisuudet päästä nauttimaan uudesta näytelmästä eri muodoissa. Näiltä sivuilta löytyvät tiedot esityksistä, lukudraamoista, tekijähaastatteluista ja muista yleisötilaisuuksista, joita UNO toteuttaa verkoston ja muiden alan toimijoiden kanssa. Näyttämöltä löytyvät myös aihetta syventävät sisällöt, kuten näytelmäkirjallisuutta ja teatteria käsittelevät podcastit.

Näytelmän lukemisen vuosi 2018

UNOn vuoden 2018 teema on ”näytelmän lukemisen taito”. Haluamme tällä valinnalla kiinnittää huomiota näytelmän erityisyyteen moniäänisenä, monitulkintaisena ja avoimena taidemuotona, jonka lukeminen vaatii uteliaisuutta ja ennakkoluulottomuutta sekä jatkuvasti päivitettävää taitoa. Uusi näytelmä on kysymys, johon ei ole yksiselitteistä vastausta. Haluamme kehottaa teatterin yleisöä uskallukseen olla tämän epävarmuuden ja avoimuuden äärellä. Myös tekstin ja näyttämön välisen suhteen ymmärtäminen tarjoaa katsojalle yhden lisäkerroksen katsomiskokemukseen.

Tapahtumakalenteri
4
.
2

24.04.2018
Kemi
lukudraama

Kemin kaupunginteatterin valmistama lukudraama Tuomas Timosen näytelmästä Elämänmäki. Lukudraaman valmistaminen liittyy UNOn tulevaan antologiaan, joka julkaistaan elokuussa Teatterikesässä. Kemin KT:n lukudraama nähdään myös Teatterikesässä osana UNOn ohjelmaa.

Lukudraamaesitys ti 24.4. klo 19 Kemin kaupunginteatterissa. Vapaa pääsy.

19.05.2018
Jyväskylä
lukudraama

UNOn Hautomossa 2017 aloittaneen Eeva Turusen uutta näytelmää Isoisä kehitellään Jyväskylän kaupunginteatterin näyttelijöiden kanssa UNOn dramaturgi Elina Snickerin ohjaamassa työpajassa. Työskentely huipentuu yleisölle avoimeen lukudraamaan lauantaina 19.5. klo 19 kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä. Lukudraaman jälkeen keskustelua kirjailijan kanssa. Vapaa pääsy.

22.05.2018
Helsinki
seminaari

Uuden näytelmän ohjelman vuoden 2018 seminaari Suuren näyttämön visio järjestetään 22.5.2018 klo 10-15.30 Helsingissä Teatteri Viiruksessa (Välimerenkatu 14). Alan ammattilaisille suunnattu, mutta kenelle tahansa aiheesta kiinnostuneelle avoin seminaari käsittelee suureen näyttämön tulevaisuuden näkyjä. Tekijäpuheenvuoroja, keskustelua ja yhteistä työskentelyä.

Ennakkoilmoittautumiset viim. 15.5.

Katso lisätiedot ja linkki ilmoittautumiseen alempaa tältä samalta sivulta.

31.05.2018
Kajaani
lukudraama

Kajaanin kaupunginteatterin valmistama lukudraama Pipsa Longan näytelmästä Helmi – Yksi äiti muiden joukossa. Lukudraaman valmistaminen liittyy UNOn tulevaan antologiaan, joka julkaistaan elokuussa Teatterikesässä. Kajaanin KT:n lukudraama nähdään myös Teatterikesässä osana UNOn ohjelmaa.

Yleisölle avoin lukudraamaesitys to 31.5. klo 19 Kajaanin kaupunginteatterissa

09.08.2018 - 11.08.2018
Tampere
tapahtuma

Uuden näytelmän ohjelman tapahtuma Tampereen Teatterikesässä 9.-11.8.2018. Mm. tietoa UNOn toiminnasta ja ohjelmassa kehitellyistä näytelmistä, UNOn antologian julkaisu ja lukudraamoja. Lisätietoa toukokuussa 2018.

15.09.2018 - 09.11.2018
Kajaani
esitys

UNOn pilottituotannon, Taija Helmisen kirjoittaman Merkkipäivä-näytelmän esitykset Kajaanin kaupunginteatterissa ajalla 15.9.–9.11.2018.

Näytösajat ja pääsyliput Kajaanin kaupunginteatterista

28.11.2018 - 01.12.2018
Espoo
esitys

UNOn pilottituotannon, Taija Helmisen kirjoittaman Merkkipäivä-näytelmän esitykset Espoon kaupunginteatterissa ajalla 28.11.-1.12.2018

Näytösajat ja pääsyliput Espoon kaupunginteatterista

Esitykset ja yleisötilaisuudet
4
.
3

Esitykset, lukudraamat sekä muut tilaisuudet kutsuvat tutustumaan eri tavoin uuteen näytelmäkirjallisuuteen ja sen tekijöihin. Täältä löydät lisätiedot yleisölle suunnatuista sisällöistä, joita UNO on ollut toteuttamassa tai on mukana yhteistyökumppanina tavalla tai toisella.


Lukudraamoja Kemissä, Jyväskylässä ja Kajaanissa

Uutta näytelmää lukudraamojen muodossa

UNO-verkoston teattereissa eri puolilla Suomea on tarjolla loppukeväästä 3 lukudraamaa uuden näytelmän ystäville.

Tuomas Timonen
ELÄMÄNMÄKI
ti 24.4.2018 klo 19 Kemin kaupunginteatterissa

Kemin kaupunginteatterin henkilökunta valmistaa lukudraaman Timosen vuonna 2003 valmistuneesta näytelmästä. Teksti julkaistaan UNOn antologiassa elokuussa ja Kemin lukudraamaversio tekstistä on kuultavissa Kemin huhtikuisen esityksen lisäksi myös UNOn tapahtumassa Teatterikesässä elokuussa Tampereella. Lukudraaman ohjaa Sarianne Paasonen.

Eeva Turunen
ISOISÄ (työnimi)
la 19.5.2018 klo 19 Jyväskylän kaupunginteatterissa

UNOn Hautomossa 2017 aloittaneen Eeva Turusen uutta näytelmää Isoisä (työnimi) kehitellään Jyväskylän kaupunginteatterin näyttelijöiden kanssa UNOn dramaturgin Elina Snickerin ohjaamassa työpajassa. Työskentely huipentuu yleisölle avoimeen lukudraamaan kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä. Lukudraaman jälkeen on yleisökeskustelu kirjailijan kanssa.

Pipsa Lonka
HELMI – Yksi äiti muiden joukossa
to 31.5.2018 klo 19 Kajaanin kaupunginteatterissa

Kajaanin kaupunginteatterin henkilökunta valmistaa lukudraaman Pipsa Longan vuonna 2013 kantaesitetystä näytelmästä. Longan näytelmä on osa UNOn Uuden näytelmän antologiaa ja samainen lukudraama nähdään myös UNOn tapahtumassa Teatterikesässä elokuussa. Lukudraaman ohjaa Helka-Maria Kinnunen.

Kaikkiin lukudraamoihin on yleisölle vapaa pääsy.


UNO Seminaari: Suuren näyttämön visio

Suuren näyttämön visio -seminaari ti 22.5. klo 10-15.30 Teatteri Viiruksella

Tervetuloa UNOn kevään 2018 seminaariin Viirukselle (Välimerenkatu 14).

Uuden näytelmän ohjelman vuoden 2017 Suuren näyttämön haaste -seminaari saa syventävää jatkoa. Suuren näyttämön visio -seminaari kokoaa teatterin ammattilaiset suurta näyttämöä ja erityisesti sen tulevaisuuden näkymiä koskevien inspiroivien näkemysten ja havaintojen äärelle.

Päivässä kuullaan puheenvuorot alan tekijöiltä:

  • päivän viritys TINFOn johtajan Hanna Helavuori + kommentti näytelmäkirjailija, dramaturgi Paula Salminen
  • Tampereen Työväen Teatterin tuleva johtaja, ohjaaja, näytelmäkirjailija Otso Kautto
  • ohjaaja Janne Saarakkala ja näytelmäkirjailija, Lahden kaupunginteatterin dramaturgi Taija Helminen

Tekijöiden alustuksista keskustellaan yhdessä ja niiden virittämiä pohdintoja syvennetään iltapäivällä Kati Sirénin vetämällä työpajamuotoisella työskentelyllä.

Seminaari on ensisijaisesti suunnattu teatterin ammattilaisille ja alan opiskelijoille, mutta on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille. Päivään sisältyy aamu- ja iltapäiväkahvit sekä tunnin mittainen lounastauko (omakustanne).

Tule kuulemaan, minkälainen ajattelu luo suurten näyttämöiden uutta suuntaa – ja luomaan sitä myös itse!

ILMOITTAUTUMINEN
Ennakkoilmoittautumiset viim. 15.5.
Linkki ilmoittautumislomakkeeseen alla
Sähköpostitse: saara@teatterikaksipistenolla.fi

LISÄTIEDOT
UNOn johtaja Saara Rautavuoma
saara@teatterikaksipistenolla.fi
p. 050 302 0706


Ilmoittaudu mukaan

Tapahtuma: Uutta näytelmää Teatterikesässä

Uutta näytelmää Teatterikesässä 9.-11.8.2018

Uuden näytelmän ohjelma järjestää Tampereen Teatterikesässä 9.-11.8.2018 uuteen näytelmään keskittyvän kokonaisuuden, joka tarjoaa mahdollisuuden tutustua Uuden näytelmän ohjelman toimintaan ja UNOssa kehiteltyihin näytelmäteksteihin. Lisäksi mm. julkaistaan UNOn näytelmäantologia ja kuullaan lukudraamoja teoksen näytelmistä.

Lisätietoa toukokuussa 2018.


Esitys: Merkkipäivä

Merkkipäivä – Uuden näytelmän ohjelman pilottituotannon esitykset syksyllä Kajaanissa ja Espoossa

Taija Helmisen kirjoittama Merkkipäivä on lempeä tarina perheestä ja hitaasti hajoavasta hyvinvointi-Suomesta. Näytelmä perustuu näyttelijä Taisto Reimaluodon haastatteluihin ja niistä innoituksensa saaneisiin tarinoihin. Näytelmään perustuvan esityksen on ohjannut Kaisa-Liisa Logrén ja lavalla nähdään Aleksi Lavaste, Petriikka Pohjanheimo ja Taisto Reimaluoto. Teatteri 2.0:n ja Lahden kaupunginteatterin yhteistuotantona valmistunut Merkkipäivä sai ensi-iltansa 1.11.2017 Lahden KT:n Eero-näyttämöllä, jossa se nähtiin 24 kertaa ajalla 31.102017-28.2.2018.

Esitykset jatkuvat syksyllä 2018 ensin Kajaanin kaupunginteatterissa, jossa tarjolla on 10 näytöstä ajalla 15.9.–9.11.2018. Espoon kaupunginteatterin Louhisalissa esitys nähdään neljä kertaa ajalla 28.11.-1.12.2018.

Merkkipäivän on UNOn pilottituotanto, mikä tarkoittaa että UNOn on ollut mukana toteuttamassa kyseistä esitystä näyttämölle yhdessä tuottavien tahojen kanssa. Yhteistyön tavoitteena on tehdä ansiokasta uutta suomalaista näytelmää tunnetuksi yleisölle sekä kehittää tapoja, miten uutta näytelmä valmistetaan näyttämölle.

Lue Helsingin sanomien arvio

Lue Etelä-Suomen sanomien arvio 


KAJAANI – Lisätiedot esityksestä, näytösajat ja liput

ESPOO – Lisätiedot esityksestä, näytösajat ja liput

Podcastit
4
.
4

Kuuntele älykästä puhetta teatterista ja näytelmäkirjallisuudesta. Keskusteluissa ääneen pääsevät näytelmäkirjailijat, kriitikot ja muut teatterintekijät. Podcastien teemoja ovat mm. uusiin näytelmäteksteihin tutustuminen lähemmin, näytelmä kirjallisuutena, näytelmän uudet muodot, näytelmäkirjailijan työ ammattina sekä tekstin ja näyttämön suhde. Osa podcasteista on toteutettu suljettuina keskusteluina, osa nauhoitettu yleisölle avoimissa tilaisuuksissa. UNO toteuttaa podcasteja yksin sekä yhdessä Suomen arvostelijain liiton SARVin kanssa.

Ammattina näytelmäkirjailija -keskustelut ovat tallenteita UNOn marraskuussa 2017 osana Uuden näytelmän kuukausi -kampanjaa toteuttamista yleisölle avoimista keskustelutilaisuuksista UNOn verkoston teattereissa. Tilaisuuksista toteutetut podcastit avaavat näytelmäkirjailijan ammattia ja erilaisia työskentelytapoja kuuden kirjailijan näkökulmasta.

Podcastit alla julkaisujärjestyksessä uusimmasta vanhimpaan.
Podcastit löytyvät myös Soundcloudista.


9) UNO 2/2018: Tekstin ja näyttämön suhde

UNO 2/2018: Tekstin ja näyttämön suhde

Ohjaajantaiteen professori Saana Lavaste, ohjaajat Anni Klein ja Riko Saatsi, sekä taiteentutkija, lehtori ja lavastaja Laura Gröndahl keskustelevat näytelmätekstin ja esityksen suhteesta. Toimittajana Jonni Pantzar, pianossa improvisoi Juhani Valkama. Kuvassa Saana Lavaste; © Jukka Salminen / Tiikerikuva. Lisätietoa Elinor Fuchsin esseestä: googlaa “EF_smallplanet”.

8) UNO & SARV 1/2018: Taija Helminen ja Katri Tanskanen

UNO & SARV Podcast 1/2018: Taija Helminen ja Katri Tanskanen

Näytelmäkirjailija-dramaturgi Taija Helminen ja teatteritutkija, kriitikko Katri Tanskanen keskustelevat Helmisen näytelmästä Merkkipäivä. Toimittajana Jonni Pantzar, pianossa improvisoi Juhani Valkama.

7) Ammattina näytelmäkirjailija 3/2017: Helminen & Salminen

Ammattina näytelmäkirjailija 3/2017: Helminen & Salminen

Ammattina näytelmäkirjailija -keskustelu, jossa Lahden kaupunginteatterin johtaja Ilkka Laasonen haastattelee Taija Helmistä ja Paula Salmista. Nauhoitettu 23.11.2017 Lahden Kaupunginteatterin Eero-näyttämöllä, toimittaja Jonni Pantzar, pianossa improvisoi Juhani Valkama.

6) Ammattina näytelmäkirjailija 2/2017: Leo & Nurmelin

Ammattina näytelmäkirjailija 2/2017: Leo & Nurmelin

Ammattina näytelmäkirjailija -keskustelu, jossa Turun kaupunginteatterin dramaturgi Saru Rasila haastattelee Okko Leoa ja Minna Nurmelinia. Nauhoitettu 22.11.2017 Turun Kaupunginteatterin Sopukassa, toimittaja Jonni Pantzar, pianossa improvisoi Juhani Valkama.

5) Ammattina näytelmäkirjailija 1/2017: Kajava & Snicker

Ammattina näytelmäkirjailija 1/2017: Kajava & Snicker

Ammattina näytelmäkirjailija -keskustelu, jossa Jyväskylän kaupunginteatterin dramaturgi Annukka Kiuru haastattelee Marie Kajavaa ja Elina Snickeriä. Nauhoitettu 16.11.2017 Jyväskylän Kaupunginteatterin yleisölämpiössä, toimittaja Jonni Pantzar, pianossa improvisoi Juhani Valkama.

4) UNO & SARV 4/2017: Näytelmän uudet muodot

UNO & SARV Podcast 4/2017: Näytelmän uudet muodot

Kotimaisen näytelmän festivaaleilla Kansallisteatterin Lavaklubilla järjestetty panelikeskustelu otsikolla Näytelmän uudet muodot. Keskustelijoina ohjaaja, näytelmäkirjailija Saara Turunen, kriitikko Maria Säkö ja tutkija Katri Tanskanen, keskustelua moderoi näytelmäkirjailija Jussi Moila. Toimittajana Jonni Pantzar, pianossa improvisoi Juhani Valkama.

3) UNO & SARV 3/2017: Mikä meitä uhkaa?

UNOn ja SARV:n Podcast 3/2017: Mikä meitä uhkaa? Näytelmäkirjallisuutta tästä maailmasta.

Teatterin tiedotuskeskus TINFOn ja Kirjallisuuden vientikeskus FILIn järjestämä keskustelu Helsingin kirjamessuilla 27.10.2017, keskustelijoina kirjailijat Asta Honkamaa, Ilja Lehtinen ja E.L.Karhu, keskustelua johtaa kriitikko Maria Säkö. Toimittaja Jonni Pantzar.

2) UNO & SARV 2/2017: Miehen kosketus - puhetta dokumenttiteatterista

UNOn ja SARV:n Podcast 2/2017: Miehen kosketus – puhetta dokumenttiteatterista

Ohjaaja, käsikirjoittaja Eino Saari, Kajaanin kaupunginteatterin johtaja Helka-Maria Kinnunen ja teatterikriitikko Eeva Kauppinen keskustelevat dokumenttiteatterista ja Kajaanin kaupunginteatterin ja Vaara-kollektiivin esityksestä Miehen kosketus. Keskustelua vetää Kati Sirén. Nauhoitettu Kajaanissa 5.10.2017, toimittajana Jonni Pantzar, pianossa improvisoi Juhani Valkama.

1) UNO & SARV 1/2017: E.L. Karhu ja Maria Säkö

UNOn ja SARV:n Podcast 1/2017: Kriitikko Maria Säkö ja näytelmäkirjailija E. L. Karhu

Kriitikko Maria Säkö ja näytelmäkirjailija E. L. Karhu keskustelevat näytelmistä yleensä, ja Karhun näytelmästä Prinsessa Hamlet erityisesti. Nauhoitettu 28.2.2017 Helsingissä, toimittajana Jonni Pantzar.

Uuden näytelmän antologia
4
.
5

Uuden näytelmän ohjelma julkaisee uuteen näytelmään keskittyvän teoksen osana näytelmän lukemisen teemavuotta 2018.

Antologia sisältää 5 näytelmätekstiä, joista kukin tarjoaa omanlaisensa näkökulman uuteen näytelmään:

Näytelmien lisäksi teos sisältää tekijäpuheenvuoroja kirjailijoilta, kriitikoilta ja uuden näytelmän kanssa työskenteleviltä taiteilijoilta. Puheenvuorot antavat välineitä lähestyä uuden näytelmän lukemista ja tekstien tulkintaa.

Teos julkaistaan elokuussa 2018 Teatterikesässä UNOn järjestämässä Uuden näytelmän tapahtumassa, jossa nähdään myös lukudraamoja antologian näytelmistä.

Antologian ennakkomyynti käynnistyy keväällä, lisätietoa toukokuussa 2018.