Näyttämö
4
.
1

Uuden näytelmän ohjelman näyttämölle kootaan kaikki yleisölle suunnatut mahdollisuudet päästä nauttimaan uudesta näytelmästä eri muodoissa. Näiltä sivuilta löytyvät tiedot esityksistä, lukudraamoista, tekijähaastatteluista ja muista yleisötilaisuuksista, joita UNO toteuttaa verkoston ja muiden alan toimijoiden kanssa. Näyttämöltä löytyvät myös aihetta syventävät sisällöt, kuten näytelmäkirjallisuutta ja teatteria käsittelevät podcastit.

Näytelmän lukemisen vuosi 2018

UNOn vuoden 2018 teema on ”näytelmän lukemisen taito”. Haluamme tällä valinnalla kiinnittää huomiota näytelmän erityisyyteen moniäänisenä, monitulkintaisena ja avoimena taidemuotona, jonka lukeminen vaatii uteliaisuutta ja ennakkoluulottomuutta sekä jatkuvasti päivitettävää taitoa. Uusi näytelmä on kysymys, johon ei ole yksiselitteistä vastausta. Haluamme kehottaa teatterin yleisöä uskallukseen olla tämän epävarmuuden ja avoimuuden äärellä. Myös tekstin ja näyttämön välisen suhteen ymmärtäminen tarjoaa katsojalle yhden lisäkerroksen katsomiskokemukseen.

Tapahtumakalenteri
4
.
2

31.10.2017 - 28.02.2018
Lahti
esitys

UNOn pilottituotannon, Taija Helmisen kirjoittaman Merkkipäivä-näytelmän esitykset Lahden kaupunginteatterin Eero-näyttämöllä ajalla 31.10.2017–28.2.2018.

Näytösajat ja pääsyliput Lahden kaupunginteatterista

22.05.2018
Helsinki
seminaari

Uuden näytelmän ohjelman vuoden 2018 seminaari järjestetään 22.5.2018 Helsingissä. Alan ammattilaisille suunnattu, mutta kenelle tahansa aiheesta kiinnostuneelle avoin seminaari käsittelee suureen näyttämöön liittyviä kysymyksiä. Lisätietoa maaliskuussa 2018.

09.08.2018 - 11.08.2018
Tampere
tapahtuma

Uuden näytelmän ohjelman tapahtuma Tampereen Teatterikesässä 9.-11.8.2018. Mm. tietoa UNOn toiminnasta ja ohjelmassa kehitellyistä näytelmistä, UNOn antologian julkaisu ja lukudraamoja. Lisätietoa toukokuussa 2018.

15.09.2018 - 09.11.2018
Kajaani
esitys

UNOn pilottituotannon, Taija Helmisen kirjoittaman Merkkipäivä-näytelmän esitykset Kajaanin kaupunginteatterissa ajalla 15.9.–9.11.2018.

Näytösajat ja pääsyliput Kajaanin kaupunginteatterista

Esitykset ja yleisötilaisuudet
4
.
3

Esitykset, lukudraamat sekä muut tilaisuudet kutsuvat tutustumaan eri tavoin uuteen näytelmäkirjallisuuteen ja sen tekijöihin. Täältä löydät lisätiedot yleisölle suunnatuista sisällöistä, joita UNO on ollut toteuttamassa tai on mukana yhteistyökumppanina tavalla tai toisella.


Esitys: Merkkipäivä

Merkkipäivä – Uuden näytelmän ohjelman pilottituotannon esitykset keväällä Lahdessa, syksyllä Kajaanissa

Taija Helmisen kirjoittama Merkkipäivä on lempeä tarina perheestä ja hitaasti hajoavasta hyvinvointi-Suomesta. Näytelmä perustuu näyttelijä Taisto Reimaluodon haastatteluihin ja niistä innoituksensa saaneisiin tarinoihin. Näytelmään perustuvan esityksen on ohjannut Kaisa-Liisa Logrén ja lavalla nähdään Aleksi Lavaste, Petriikka Pohjanheimo ja Taisto Reimaluoto. Teatteri 2.0:n ja Lahden kaupunginteatterin yhteistuotantona valmistunut Merkkipäivä sai ensi-iltansa 1.11.2017 Lahden KT:n Eero-näyttämöllä, jossa esitykset jatkuvat 28.2.2018 saakka. Esitykset jatkuvat syksyllä 2018 Kajaanin kaupunginteatterissa, jossa tarjolla on 10 näytöstä ajalla 15.9.–9.11.2018.

Merkkipäivän on UNOn pilottituotanto, mikä tarkoittaa että UNOn on ollut mukana toteuttamassa kyseistä esitystä näyttämölle yhdessä tuottavien tahojen kanssa. Yhteistyön tavoitteena on tehdä ansiokasta uutta suomalaista näytelmää tunnetuksi yleisölle sekä kehittää tapoja, miten uutta näytelmä valmistetaan näyttämölle.

Lue Helsingin sanomien arvio

Lue Etelä-Suomen sanomien arvio 


LAHTI – Lisätiedot esityksestä, näytösajat ja liput

KAJAANI – Lisätiedot esityksestä, näytösajat ja liput

Seminaari: UNOn seminaari 2018

Uuden näytelmän seminaari jatkaa suuren näyttämön aiheiden parissa

Uuden näytelmän ohjelman vuoden 2018 seminaari järjestetään 22.5.2018 Helsingissä. Alan ammattilaisille suunnattu, mutta kenelle tahansa aiheesta kiinnostuneelle avoin seminaari jatkaa vuoden 2017 seminaarin tapaan suuren näyttämön aiheiden käsittelyä.

Lisätietoa maaliskuussa 2018.


Tapahtuma: Uutta näytelmää Teatterikesässä

Uutta näytelmää Teatterikesässä 9.-11.8.2018

Uuden näytelmän ohjelma järjestää Tampereen Teatterikesässä 9.-11.8.2018 uuteen näytelmään keskittyvän kokonaisuuden, joka tarjoaa mahdollisuuden tutustua Uuden näytelmän ohjelman toimintaan ja UNOssa kehiteltyihin näytelmäteksteihin. Lisäksi mm. julkaistaan UNOn näytelmäantologia ja kuullaan lukudraamoja teoksen näytelmistä.

Lisätietoa toukokuussa 2018.


Podcastit
4
.
4

Kuuntele älykästä puhetta teatterista ja näytelmäkirjallisuudesta. Keskusteluissa ääneen pääsevät näytelmäkirjailijat, kriitikot ja muut teatterintekijät. Podcastien teemoja ovat mm. uusiin näytelmäteksteihin tutustuminen lähemmin, näytelmä kirjallisuutena, näytelmän uudet muodot sekä näytelmäkirjailijan työ ammattina. UNO toteuttaa podcasteja yksin sekä yhdessä Suomen arvostelijain liiton SARVin kanssa.


UNOn ja SARVn podcastit

UNOn ja Suomen arvostelijain liiton yhdessä toteuttamissa podcasteissa näytelmäkirjailijat, teatterintekijät ja kriitikot keskustelevat näytelmäkirjallisuudesta ja teatterista. Osa näistä podcasteista on toteutettu suljettuina keskusteluina, osa nauhoitettu yleisölle avoimissa tilaisuuksissa.

UNO & SARV 1/2018: Taija Helminen ja Katri Tanskanen

UNO & SARV Podcast 1/2018: Taija Helminen ja Katri Tanskanen

Näytelmäkirjailija-dramaturgi Taija Helminen ja teatteritutkija, kriitikko Katri Tanskanen keskustelevat Helmisen näytelmästä Merkkipäivä. Toimittajana Jonni Pantzar, pianossa improvisoi Juhani Valkama.

UNO & SARV 4/2017: Näytelmän uudet muodot

UNO & SARV Podcast 4/2017: Näytelmän uudet muodot

Kotimaisen näytelmän festivaaleilla Kansallisteatterin Lavaklubilla järjestetty panelikeskustelu otsikolla Näytelmän uudet muodot. Keskustelijoina ohjaaja, näytelmäkirjailija Saara Turunen, kriitikko Maria Säkö ja tutkija Katri Tanskanen, keskustelua moderoi näytelmäkirjailija Jussi Moila. Toimittajana Jonni Pantzar, pianossa improvisoi Juhani Valkama.

UNO & SARV 3/2017: Mikä meitä uhkaa?

UNOn ja SARV:n Podcast 3/2017: Mikä meitä uhkaa? Näytelmäkirjallisuutta tästä maailmasta.

Teatterin tiedotuskeskus TINFOn ja Kirjallisuuden vientikeskus FILIn järjestämä keskustelu Helsingin kirjamessuilla 27.10.2017, keskustelijoina kirjailijat Asta Honkamaa, Ilja Lehtinen ja E.L.Karhu, keskustelua johtaa kriitikko Maria Säkö. Toimittaja Jonni Pantzar.

UNO & SARV 2/2017: Miehen kosketus - puhetta dokumenttiteatterista

UNOn ja SARV:n Podcast 2/2017: Miehen kosketus – puhetta dokumenttiteatterista

Ohjaaja, käsikirjoittaja Eino Saari, Kajaanin kaupunginteatterin johtaja Helka-Maria Kinnunen ja teatterikriitikko Eeva Kauppinen keskustelevat dokumenttiteatterista ja Kajaanin kaupunginteatterin ja Vaara-kollektiivin esityksestä Miehen kosketus. Keskustelua vetää Kati Sirén. Nauhoitettu Kajaanissa 5.10.2017, toimittajana Jonni Pantzar, pianossa improvisoi Juhani Valkama.

UNO & SARV 1/2017: E.L. Karhu ja Maria Säkö

UNOn ja SARV:n Podcast 1/2017: Kriitikko Maria Säkö ja näytelmäkirjailija E. L. Karhu

Kriitikko Maria Säkö ja näytelmäkirjailija E. L. Karhu keskustelevat näytelmistä yleensä, ja Karhun näytelmästä Prinsessa Hamlet erityisesti. Nauhoitettu 28.2.2017 Helsingissä, toimittajana Jonni Pantzar.


UNOn Ammattina näytelmäkirjailija -keskustelut

UNO toteutti marraskuussa 2017 osana Uuden näytelmän kuukausi -kampanjaa kolme yleisölle avointa Ammattina näytelmäkirjailija -keskustelutilaisuutta UNOn verkoston teattereissa. Tilaisuuksista toteutetut podcastit avaavat näytelmäkirjailijan ammattia ja erilaisia työskentelytapoja kuuden kirjailijan näkökulmasta.

Ammattina näytelmäkirjailija 3/2017: Helminen & Salminen

Ammattina näytelmäkirjailija 3/2017: Helminen & Salminen

Ammattina näytelmäkirjailija -keskustelu, jossa Lahden kaupunginteatterin johtaja Ilkka Laasonen haastattelee Taija Helmistä ja Paula Salmista. Nauhoitettu 23.11.2017 Lahden Kaupunginteatterin Eero-näyttämöllä, toimittaja Jonni Pantzar, pianossa improvisoi Juhani Valkama.

Ammattina näytelmäkirjailija 2/2017: Leo & Nurmelin

Ammattina näytelmäkirjailija 2/2017: Leo & Nurmelin

Ammattina näytelmäkirjailija -keskustelu, jossa Turun kaupunginteatterin dramaturgi Saru Rasila haastattelee Okko Leoa ja Minna Nurmelinia. Nauhoitettu 22.11.2017 Turun Kaupunginteatterin Sopukassa, toimittaja Jonni Pantzar, pianossa improvisoi Juhani Valkama.

Ammattina näytelmäkirjailija 1/2017: Kajava & Snicker

Ammattina näytelmäkirjailija 1/2017: Kajava & Snicker

Ammattina näytelmäkirjailija -keskustelu, jossa Jyväskylän kaupunginteatterin dramaturgi Annukka Kiuru haastattelee Marie Kajavaa ja Elina Snickeriä. Nauhoitettu 16.11.2017 Jyväskylän Kaupunginteatterin yleisölämpiössä, toimittaja Jonni Pantzar, pianossa improvisoi Juhani Valkama.

Uuden näytelmän antologia
4
.
5

Uuden näytelmän ohjelma julkaisee uuteen näytelmään keskittyvän teoksen osana näytelmän lukemisen teemavuotta 2018.

Antologia sisältää 5 näytelmätekstiä, joista kukin tarjoaa omanlaisensa näkökulman uuteen näytelmään:

Näytelmien lisäksi teos sisältää tekijäpuheenvuoroja kirjailijoilta, kriitikoilta ja uuden näytelmän kanssa työskenteleviltä taiteilijoilta. Puheenvuorot antavat välineitä lähestyä uuden näytelmän lukemista tekstinä sekä sen katsomista esityksen muodossa.

Teos julkaistaan elokuussa 2018 Teatterikesässä UNOn järjestämässä Uuden näytelmän tapahtumassa, jossa nähdään myös lukudraamoja antologian näytelmistä.

Antologian ennakkomyynti käynnistyy keväällä, lisätietoa maalis-huhtikuussa 2018.