Kirjailijaohjelmat 2017–20212.1
UNOn Kirjailijaohjelmalla panostetaan näytelmäkirjallisuuden laatuun. Se on suoraa tukea uuden näytelmän ”alkutuotantoon”. Tarjoamme näytelmäkirjailijoille lisäresursseja, jotka mahdollistavat edistysaskeleita, joita kirjailija ei ilman UNOa kenties pystyisi yksin ottamaan. Kirjailijaohjelmalla on laajempikin missio. Tulevaisuuden näytelmien laadun tukemiseksi haluamme lisätä ymmärrystä ammattimaisen näytelmän kirjoittamisen ja kehittelytyön vaatimuksista ja laadun synnyttämisen edellytyksistä.
Oikeudet UNOssa kehiteltyihin näytelmiin ja päätösvalta tuottavasta tahosta säilyvät aina kirjailijalla. Yhteistyö tekstien kehittelemiseksi ja muu yhteinen toiminta synnyttää luontaisesti dialogia UNOn Verkoston teattereiden kanssa, mutta näytelmät voivat päätyä tuotettavaksi minne tahansa. UNOn 2017–2019 kirjailijaohjelmien näytelmiä on vielä vapaina tuotettavaksi. Hankkeen viimeisten vuosien aikana tullaan myös näkemään ensimmäiset kantaesitykset UNOssa kehitellyistä näytelmistä.
Vuosina 2017–2019 UNOssa toimi rinnakkain kaksi kirjailijaohjelmaa: uransa keskivaiheessa olevien Residenssi sekä ammattinäytelmäkirjailijauransa alkuvaiheessa olevien Hautomo. Vuosina 2020–2021 toteutettava viimeinen kirjailijaohjelma on suunnattu kokeneille näytelmäkirjailijoille.
Kirjailijaohjelma 2020–2021
Ohjelma kokeneille ammattinäytelmäkirjailijoille uusiin haasteisiin tarttumiseksi
UNOn neljäs ja viimeinen kirjailijaohjelma on tarkoitettu kokeneille ammattinäytelmäkirjailijoille, jotka haluavat haastaa itseään taiteellisesti kunnianhimoisen uuden teoksen kirjoitustyön äärellä ja kehittää ammattitaitoaan.
Ohjelman ytimessä on kirjailijan omaehtoinen työskentely uuden näytelmänsä parissa, jota tukevat yhteistyö oman dramaturgin kanssa, tekstien kehittelytyöpajat sekä kirjailijaryhmän yhteiset tapaamiset tekstien ja kirjailijantyöhön liittyvien kysymysten äärellä. Ammatillista näkökulmaa laajentavat tutustumismatkat teattereihin eri puolilla Suomea ja muut kohtaamiset teatterin ammattilaisten kanssa. Kirjailijoiden osallistumista ohjelmaan tuetaan taloudellisesti.
Osallistujat ohjelmaan valittiin avoimella haulla, joka järjestettiin syksyllä 2019. Kirjailijoiden yhteistyö UNOn kanssa kestää n. 1,5 vuotta. Kirjailijat osallistuivat keväällä 2020 orientaatiojaksoon. Varsinainen ohjelma sijoittuu elokuulta 2020 marraskuulle 2021.
Toiminta ja tukimuodot UNOn kirjailijaohjelman näytelmäkirjailijoille vuosina 2020-2021
1) Rahoitus kirjailijalle UNOon osallistumiseksi
UNO-näytelmäkirjailijat saavat 8.000e rahoituksen, jolla tuetaan kirjoitustyötä sekä mahdollistetaan osallistumista UNOn toimintaan. Lisäksi kirjailijalle korvataan osallistumisesta aiheutuvia matka- ja majoituskustannuksia.
2) Kirjailijan itsenäinen työskentely
Itsenäinen työskentely näytelmän parissa etenee kirjailijan itse asettamien tavoitteiden ja aikataulun mukaan. Työsuunnitelmaa on raamitettu yhdessä UNOn kanssa yhteistyön käynnistyessä. Kirjailija määrittelee itselleen taiteellis-ammatillisen kehittymistavoitteen (tutkimuskysymyksen) UNOssa työskentelyn ajalle. Kirjailijan työn toteutumista arvioidaan lopuksi yhdessä suhteessa tähän lähtökohtaan.
3) Kirjailijan ja lukevan dramaturgin yhteistyö
Kirjailija valitsee itselleen lukevan dramaturgin kirjoitustyön kanssakulkijaksi ohjelman ajalle.
UNO korvaa dramaturgin työtä 2.500e. UNO on mukana yhteistyön käynnistämisessä ja tehtävän raamittamisessa, mutta muutoin yhteistyön tavasta ja työn aikataulusta kirjailija ja dramaturgi sopivat keskenään. Dramaturgeille järjestetään yhteisiä tapaamisia työn tukemiseksi ja lukevan dramaturgin työn kehittämiseksi. UNO seuraa ja tukee jokaisen kirjailija–dramaturgi -parin yhteistyötä, kerää molemmilta palautteen ja havaintoja yhteistyön toteutumisesta.UNOn dramaturgi voi tarvittaessa toimia toisena lukijana tekstille.
4) Kirjailijaohjelman tapaamiset
UNOon osallistuvat kirjailijat tapaavat säännöllisesti kehiteltävien näytelmien ja ammatillisten kysymysten äärellä. Lukeva dramaturgi on aina läsnä oman kirjailijansa tekstejä käsittelevissä tapaamisissa. Tapaamisten sisällöt, näkökulmat ja toteutuksen muodot sovitaan yhdessä UNO-kirjailijoiden kanssa. UNOn dramaturgi vetää tapaamiset ja vastaa sisällön valmistelusta yhdessä kirjailijoiden (ja dramaturgien) kanssa.
5) Näytelmien kehittelytyöpajat
UNOssa näytelmiä voidaan kehitellä myös dialogissa muiden teatterin ammattilaisten kanssa, mikäli kirjailija näin toivoo. Jokaiselle taataan vähintään yksi tällainen työskentely. Näytelmien kehittely toteutetaan ensisijaisesti yhteistyössä Verkoston teattereiden kanssa.
UNOssa on käytössä kolme erilaista työmuotoa, joita voidaan myös yhdistellä / soveltaa tarpeen mukaan:
A) Tekstin kuuleminen luettuna & keskustelu havainnoista
B) DasArts-palautetyöpaja: Kirjailija kuulee otteen tekstistä ja saa moniäänisen, jäsennellyn palautteen teatterin ammattilaisista koostuvalta osallistujajoukolta.
C) Näyttämötyöskentely: Tekstiä testataan näyttämölle käytännön työskentelynä ohjaajan ja näyttelijöiden kanssa. Työpaja voi myös päättyä tekstin kohtaamiseen yleisön kanssa esim. demon tai lukudraaman muodossa.
6) Ammatillista ajattelua kehittävät työpajat ja kokonaisuudet
UNO-kirjailijat voivat halutessaan osallistua UNOn yhdessä Verkoston toimijoiden kanssa toteuttamiin, kaikille ammatissa toimiville näytelmäkirjailijoille suunnattuihin työpajoihin, joissa kehitetään ammatillista ajattelua ja tarjotaan välineitä työskentelyyn.
7) Ammattikentän ja tekijöiden tuntemus ja uudet kontaktit
Rengasmatkat teattereihin: UNO-kirjailijat matkaavat yhdessä Verkoston teattereihin eri puolille Suomea. Vierailujen aikana keskustellaan teatterinjohtajan ja muun henkilökunnan kanssa, tutustutaan teatterin toimintaan ja tiloihin sekä katsotaan esityksiä.
Verkottuminen tilaisuuksissa: UNO-kirjailijoilla on mahdollisuus tutustua muihin teatterialan ammattilaisiin ja saada uusia kontakteja erilaisista tuottajatahoista osallistumalla UNOn tilaisuuksiin ja työskentelyihin, joihin sisältyy kohtaamisia teatterinjohtajien ja eri ammattiryhmien kanssa.
8) UNOssa kehiteltyjen näytelmien ja kirjailijan ajattelun tekeminen näkyväksi
UNO koostaa kirjailijoita ja näytelmiä esitteleviä materiaaleja, järjestää avoimia tilaisuuksia sekä tuottaa muita sisältöjä, joiden avulla teatterin ammattilaiset sekä muut näytelmistä kiinnostuneet pääsevät tutustumaan teoksiin ja tekijöiden ajatteluun.
Residenssi ja Hautomo 2017–2019
UNO Residenssi – Itsensä kirjoittaminen uudelle tasolle
UNOn Residenssissä tuetaan kokeneiden, uransa keskivaiheessa olevien näytelmäkirjailijoiden taiteellista kehittymistä ja uuden näytelmän kirjoitustyötä. Tarjoamme tilaisuuden keskittyä omaan taiteelliseen työhön tuotantopaineista vapaissa olosuhteissa. Residenssi ei siis ole fyysinen paikka työskentelylle. Residenssissä voi ideoida, kokeilla, tutkia ja viilata. Työskentely voi tarkoittaa esimerkiksi näytelmän kirjoitustyöhön liittyvän idean jatkokehittämistä, itselle uuden genren haltuun ottamista, tekstiin liittyvää tutkimustyötä tai aiemmin käynnistyneen työn loppuun saattamista. UNO tukee näytelmän tuotantoon pääsyä.
Ohjelmassa aloitti kolme (3) uutta näytelmäkirjailijaa vuosittain (2017–2019). Kirjailijat olivat UNOn tuen piirissä noin 1,5 vuoden ajan. Näytelmäkirjailijat valittiin avoimen haun kautta. Lisätiedot kirjailijoista ja näytelmistä alla.
UNO Hautomo – Noviisitukipaketti
UNOn Hautomossa tuetaan uransa alkuvaiheessa olevan kirjoittajan oman taiteellisen erityislaadun löytymistä ja ammatillista kehitystä. Tarjoamme apua keskeneräisen näytelmän viimeistelyyn ja ammattikirjoittajan uran aloittamiseen. Hautomossa kirjoittaja saa palautetta ammattidramaturgilta ja kirjoittajakollegoilta. UNO tukee valmiin näytelmän tuotantoon pääsyä. Hautomo tarjoaa kirjoittajalle myös ammatillista mentorointia. Ohjelmasta saa välineitä omaan työhön, verkostoja muihin tekijöihin sekä kontakteja näytelmiä tuottaviin tahoihin.
Ohjelmassa aloitti kaksi (2) uutta kirjoittajaa vuosittain (2017–2019). Kirjailijat olivat UNOn tuen piirissä noin 1,5 vuoden ajan. Kirjailijat valittiin avoimen haun kautta. Lisätiedot kirjailijoista ja näytelmistä alla.
UNOn tuki näytelmäkirjailijoille
• Residenssi-kirjailijoille rahoitus 4kk työskentelyyn (vain Residenssi)
• UNOn palkkaama oma dramaturgi (Residenssi) / UNOn dramaturgin tuki työlle (Hautomo)
• Residenssi- ja Hautomo-kirjailijoiden yhteiset kirjoittajatapaamiset, joissa käsitellään kunkin omaa tekstiä ja keskustellaan ammatillisista kysymyksistä
• Verkottuminen alan tekijöiden ja kentän toimijoiden kanssa, mm. tutustumismatkat verkoston teattereihin
• Tekstin tuotantoon etenemisen tukeminen: tekstin esittely, kontakteja kentälle, ammatillinen mentorointi
• Lisäksi resurssien puitteissa voidaan toteuttaa näytelmän kehittelyä tukeva työpaja, demo tai lukudraama (esim. yhteistyössä verkoston teattereiden kanssa) tai tarjota muuta tarpeiden mukaan räätälöitävää tukea, esim. tulevan näytelmän kirjoittamiseen liittyvää asiantuntija-apua