Uuden näytelmän kuukausi 2017
6
.
1

Malja suomalaiselle näytelmälle!

Uuden näytelmän kuukausi oli Uuden näytelmän ohjelman (UNO) yhdessä teatterin ammattilaisten kanssa toteuttama tempaus suomalaisen näytelmäkirjallisuuden juhlistamiseksi. Kampanjan tarkoituksena oli herättää pohtimaan, mistä suomalaisessa näytelmäkirjallisuudessa on kyse. Ketkä sitä tekevät? Miltä se tuntuu, näyttää ja kuulostaa? Kampanja oli käynnissä 1.–30.11.2017, jonka aikana tarjosimme erilaisia mahdollisuuksia tutustua suomalaiseen näytelmään:

• Marraskuun esityskalenteriin oli koottu kampanjaan osallistuvien teattereiden ohjelmistosta suomalaiseen näytelmään perustuvia esityksiä. Kalenteri sisälsi 220 näytöstä, 24 esityksestä, 22 teatterissa, 14 paikkakunnalla.

• Osallistumalla #katsonäytelmä -yleisöhaasteeseen eli jakamalla jotain omasta kokemuksestaan näytelmän äärellä oli mahdollisuus voittaa lisää uusia elämyksiä näytelmän parissa.

• Näytelmää tarjoiltiin myös pieninä annoksina: näytelmäsitaatteja jaettiin päivittäin facebookissa, lisäksi toteutettiin 4 erilaista sitaattipostikorttia, jotka olivat jaossa kampanjan teattereissa.

• Lisätietoa suomalaisesta näytelmäkirjallisuudesta ja sen tekijöistä sai tulemalla kuulolle tilaisuuksiin, jossa tekijät kertoivat työstään ja näytelmistään.

• Näytelmäkirjallisuuteen sai tuntumaa myös neliosaisen Uuno ja Uusi suomalainen näytelmä -sarjan avulla sekä kuuntelemalla älykästä puhetta näytelmästä ja teatterista sisältäviä podcasteja, joita toteutettiin myös kampanjan aikana yleisötilaisuuksissa käydyistä keskusteluista. Linkit videoihin ja podcasteihin löytyvät alta.

Uuden näytelmän kuukauden toteutuksesta löytyy lisätietoa myös Facebookista @uudennaytelmankuukausi ja #UNKK.

Kampanjaa toteuttamassa

Uuden näytelmän ohjelman (UNO) käynnistämä kampanja on suunniteltu yhteistyössä Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) ry:n, Suomen näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat SUNKLO ry:n ja Suomen teatterit ry:n kanssa ja se toteutetaan yhdessä suomalaisten ammattiteattereiden kanssa.

Teatterit mukana kampanjassa

Ahaa Teatteri (Tampere), Jalostamo-kollektiivi (Helsinki), Joensuun kaupunginteatteri, Jyväskylän kaupunginteatteri, Kajaanin Kaupunginteatteri, Kemin kaupunginteatteri, Kokkolan kaupunginteatteri, KOM-teatteri (Helsinki), Kouvolan Teatteri, Kuopion kaupunginteatteri, Lahden kaupunginteatteri, Q-teatteri (Helsinki), Rakastajat-teatteri (Pori), Riihimäen Teatteri, Ryhmäteatteri (Helsinki), Seinäjoen kaupunginteatteri, Suomen Kansallisteatteri (Helsinki), Tampereen Teatteri, Tanssiteatteri Minimi (Kuopio), Tanssiteatteri Raatikko (Vantaa), Teatteri 2.0 (Tampere), Teatteri Telakka (Tampere), Turun Kaupunginteatteri ja Valtimonteatteri (Helsinki).

Yhteys

Lisätiedot kampanjasta

Saara Rautavuoma, UNO
p. 050 302 0706
saara@teatterikaksipistenolla.fi
Lisää näytelmää
6
.
2

Uuno ja Uusi suomalainen näytelmä -videosarja

Uuden näytelmän ohjelman toteuttama neliosainen videosarja seuraa Uunon matkaa suomalaisen näytelmäkirjallisuuden ystäväksi. Sarjassa uuden näytelmän ummikko Uuno tutustuu suomalaiseen näytelmäkirjallisuuteen lukemalla näytelmiä, hankkimalla historiallista perspektiiviä, tapaamalla ohjaajantaiteen professorin ja ammattinäytelmäkirjailijan sekä keskustelemalla näyttelijän kanssa uuden näytelmän valmistamisesta näyttämölle. Käsikirjoitus ja toteutus Jonni Pantzar, Uunona Aleksi Lavaste.


Kuuntele UNOn ja SARVin podcasteja näytelmäkirjallisuudesta ja teatterista

Uuden näytelmän ohjelman (UNO) yksin sekä yhdessä ja Suomen arvostelijain liiton (SARV) kanssa toteuttamat podcastit tarjoavat kuunneltavaksi älykästä puhetta näytelmäkirjallisuudesta ja teatterista.


Tutustu näytelmien kieleen sitaattien avulla

Kampanjan jokaisena päivänä julkaistiin uusi sitaatti suomalaisesta näytelmästä kampanjan Facebook-sivuilla. Lisäksi osana kampanjaa toteutettiin neljä erilaista sitaatti-postikorttia, jotka ovat jaossa kampanjaan osallistuvissa teattereissa. Postikortteihin on painettu sitaatit 2010-luvulla Lea-palkituista näytelmistä: Antti Hietalan Ihanat ihmiset, Pipsa Longan These little town blues are melting away – Lauluja harmaan meren laidalta, Paula Salmisen 13 uponnutta vuotta ja Tuomas Timosen Meganin tarina. Kortit on suunnitellut Tino Nyman / Werklig.