Uuden näytelmän kuukausi
6
.
1

Malja suomalaiselle näytelmälle!

Uuden näytelmän kuukausi on Uuden näytelmän ohjelman (UNO) yhdessä teatterin ammattilaisten kanssa toteuttama tempaus suomalaisen näytelmäkirjallisuuden juhlistamiseksi. Kampanjan tarkoituksena on herättää pohtimaan, mistä suomalaisessa näytelmäkirjallisuudessa on kyse. Ketkä sitä tekevät? Miltä se tuntuu, näyttää ja kuulostaa? Kampanja on käynnissä 1.–30.11.2017, jonka aikana tarjoamme erilaisia mahdollisuuksia tutustua suomalaiseen näytelmään.

Uuden näytelmän kuukauden etenemistä ja ajankohtaisia tapahtumia voi seurata Facebookissa @uudennaytelmankuukausi. Kampanjaan liittyviä sisältöjä voi haarukoida myös somesta #UNKK.

Kampanjaa toteuttamassa

Uuden näytelmän ohjelman (UNO) käynnistämä kampanja on suunniteltu yhteistyössä Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) ry:n, Suomen näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat SUNKLO ry:n ja Suomen teatterit ry:n kanssa ja se toteutetaan yhdessä suomalaisten ammattiteattereiden kanssa.

Teatterit mukana kampanjassa

Ahaa Teatteri (Tampere), Jalostamo-kollektiivi (Helsinki), Joensuun kaupunginteatteri, Jyväskylän kaupunginteatteri, Kajaanin Kaupunginteatteri, Kemin kaupunginteatteri, Kokkolan kaupunginteatteri, KOM-teatteri (Helsinki), Kouvolan Teatteri, Kuopion kaupunginteatteri, Lahden kaupunginteatteri, Q-teatteri (Helsinki), Rakastajat-teatteri (Pori), Riihimäen Teatteri, Ryhmäteatteri (Helsinki), Seinäjoen kaupunginteatteri, Suomen Kansallisteatteri (Helsinki), Tampereen Teatteri, Tanssiteatteri Minimi (Kuopio), Tanssiteatteri Raatikko (Vantaa), Teatteri 2.0 (Tampere), Teatteri Telakka (Tampere), Turun Kaupunginteatteri ja Valtimonteatteri (Helsinki).

Yhteys

Lisätiedot kampanjasta

Saara Rautavuoma, UNO
p. 050 302 0706
saara@teatterikaksipistenolla.fi
Marraskuun esityskalenteri
6
.
2

220 näytöstä, 24 suomalaista näytelmää, 22 teatteria, 14 paikkakuntaa

Marraskuun esityskalenteriin on koottu kampanjaan osallistuvien teattereiden ohjelmistoista valikoima esityksiä, jotka perustuvat 2000-luvulla valmistuneisiin suomalaisiin näytelmäteksteihin. Näytelmällä tarkoitetaan tässä yhteydessä teosta, joka on kirjoitettu nimenomaan näytelmäksi (eli ei esimerkiksi sovitus / dramatisointi jostain muusta alkuperäisteoksesta, kuten romaanista tai elokuvasta). Teksti on voinut syntyä erillään esityksestä tai rakentua esityksen valmistamisprosessissa. Valtaosa kalenterin esityksistä on näytelmien kantaesityksiä (eli teksti on toteutettu näyttämölle ensimmäistä kertaa).

Katso lipunmyyntitiedot ja tarkemmat esityspaikat kunkin teatterin omilta sivuilta. Huomioitahan, että osa näytöksistä voi olla loppuunmyytyjä / -varattuja. Linkit lisätietoihin löytyvät alta kunkin esityksen kohdalta.


Lataa marraskuun esityskalenteri PDF

Esitykset mukana kampanjassa

Lisätiedot löytyvät klikkaamalla esityksen/näytelmän nimeä (siirtyy teatterin omille sivuille). *-merkityt ovat kantaesityksiä.

#katsonäytelmä-yleisöhaaste
6
.
3

Oletko tullut ajatelleeksi, mitkä esitykset teattereiden ohjelmistossa perustuvat suomalaiseen näytelmään?

Haastamme teatterin ystävät ympäri Suomen tutustumaan suomalaiseen näytelmään perustuviin esityksiin ja jakamaan jotain kokemuksestaan kyseisen näytelmän äärellä. #katsonäytelmä-tunnisteella jaettuja kokemuksia jaetaan eteenpäin kampanjan Facebook-sivuille. Kaikkien haasteeseen osallistuvien kesken arvotaan 3 x 100 euron lahjakortit voittajan itse valitsemaan kampanjaan osallistuvaan teatteriin (ks. yllä “kampanjaa toteuttamassa”).

Osallistumisohjeet

1. Käy katsomassa marraskuun aikana suomalaiseen näytelmään perustuva esitys, joka on mukana kampanjassa

• Kampanjassa mukana olevat esitykset ja näytösajat löytyvät marraskuun esityskalenterista (rullaa sivua takaisin ylös)

2. Jaa kokemuksesi esityksen jälkeen Facebookissa (viim. 30.11.)

Kerro päivityksessä seuraavat asiat…
• Minkä näytelmän katsoit, missä teatterissa?
• Mistä näytelmä sinulle kertoi?
• Lisää aihetunnisteet #UNKK, #katsonäytelmä

TÄRKEÄÄ // Aseta päivityksesi status julkiseksi, jotta näemme sinun julkaisseen sen, ja voimme tarvittaessa jakaa päivityksen eteenpäin kampanjan sivuille.

3. Jakamalla kokemuksesi osallistut automaattisesti teatterilahjakortin arvontaan

• Kaikkien em. aihetunnisteilla kokemuksensa jakaneiden kesken arvotaan 3 x 100e lahjakorttia.
• Arvonta suoritetaan 1.12.2017, voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti Facebook-viestillä.
• Voittajat saavat itse valita, mihin kampanjassa mukana olevaan teatteriin haluavat lahjakortin.

Yleisötilaisuuksia
6
.
4

Tutustu teoksiin ja tekijöihin

Kampanjan aikana eri teattereissa järjestettävät yleisötilaisuudet tarjovat mahdollisuuksia mm. syventyä näytelmien syntyprosesseihin, näytelmäkirjailijoiden työtapoihin ja ajatteluun.

Lukudraamaa Tampereella

Lukudraama: 165 miljoonaa kevättä // Tampere

Teatteri Telakka valmistaa lukudraaman Asko Jaakonahon uudesta 165 miljoonaa kevättä -näytelmästä. Näytelmä sijoittuu aikaan, jolloin meitä on yhdeksän miljardia. Saga ja Mark saapuvat Kazakstanin syrjäiseen vuoristoon tehtävänään pelastaa villiomenapuun monimuotoisuus. Kazakstanin uskotaan olevan omenapuun alkukoti, vuoriston villit lehdot ovat peräisin jopa kymmenien miljoonien vuosien takaa. Evoluutio on kestänyt käsittämättömän pitkän ajan, mutta elinympäristöt tuhoutuvat ja pirstoutuvat silmänräpäyksessä. Vuoristossa selviytymisestä tulee kamppailu, jonka aikana henkilöt joutuvat kohtaamaan oman menneisyytensä, oman evoluutionsa. Näytelmä pohtii ympäristön tuhoutumista trillerin ja runollisuuden keinoin. Tuleeko luonnosta meille uhka vai ovatko ihmiset uhka toisilleen?

Lukudraaman valmistaminen on osa Jaakonahon näytelmän kehittelytyötä Uuden näytelmän ohjelman (UNO) Hautomo-kirjoittajaohjelmassa. Lukudraama on toteutettu vielä keskeneräisen näytelmätekstin pohjalta. Tilaisuus tarjoaa mahdollisuuden tutustua näytelmätekstin syntyprosessiin. Lukudraaman jälkeen keskustellaan kirjailijan ja työryhmän kanssa näytelmästä.

OHJAUS Saana Lavaste
TEKSTIN DRAMATURGI Elina Snicker (UNO)
NÄYTTELIJÄT Piia Soikkeli, Marja Skaffari ja Petri Mäkipää
PIANISTI Arto Piispanen

Su 12.11.2017 klo 14 Teatteri Telakka (Tullikamarin aukio 3, Tampere)

Pääsyliput 5e

Lisätiedot ja liput

Ammattina näytelmäkirjailija

Tekijähaastattelut: Ammattina näytelmäkirjailija // Jyväskylä, Turku ja Lahti

Uuden näytelmän ohjelma järjestää yhteistyössä kaupunginteattereiden kanssa kolme yleisötilaisuutta, joissa valotetaan, mitä tarkoittaa työ näytelmäkirjallisuuden ammattilaisena. Minkälaiset ovat erilaiset työtavat ja prosessit, joissa näytelmä syntyy? Miksi tekijät kirjoittajat, miksi näyttämölle? Keskustelussa sivutaan myös kirjailijoiden ajankohtaisia näytelmiä. Keskusteluista toteutetaan netin kautta kuunneltavat podcastit.

Näytelmäkirjailijat Elina Snicker ja Marie Kajava
Haastattelijana dramaturgi Annukka Kiuru
To 16.11. klo 17-18 Jyväskylän kaupunginteatterin yleisölämpiö (Vapaudenkatu 36, Jyväskylä)

Näytelmäkirjailijat Okko Leo ja Minna Nurmelin
Haastattelijana dramaturgi Satu Rasila
Ke 22.11. klo 17-18 Turun kaupunginteatterin Sopukka (Itäinen Rantakatu 14, Turku)

Näytelmäkirjailijat Taija Helminen ja Paula Salminen
Haastattelijana teatterinjohtaja Ilkka Laasonen
To 23.11. klo 17.15-18.15 Lahden kaupunginteatterin Eero-näyttämö (Kirkkokatu 14, Lahti)

Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Lisätiedot: Saara Rautavuoma / UNO, p. 050 302 0706, saara@teatterikaksipistenolla.fi

Muut yleisötilaisuudet

Teemakeskustelu: Pimeä huone // Helsinki

Näytelmäkirjailija Okko Leo ja ohjaaja Aleksis Meaney keskustelevat uutuusnäytelmästä Pimeä huone Harri Virtasen johdattelemina.

Ti 14.11. klo 17 Kansallisteatterin Lavaklubi (Läntinen Teatterikuja 1, Helsinki)

Vapaa pääsy.

Lisätiedot: www.lavaklubi.fi, www.kansallisteatteri.fi/esitykset/pimea-huone/


Tekijät esiin: Patriarkka // Kuopio

Patriarkka-näytelmää esittelemässä ohjaaja Olli-Matti Oinonen sekä näyttelijät Sari Happonen ja Pekka Kekäläinen.

La 18.11.2017 klo 11.30 Kuopion kaupunginteatterin Minna-lämpiössä (Niiralankatu 2, Kuopio)

Vapaa pääsy.

Lisätiedot: Kuopion kaupunginteatterista

Lisää näytelmää
6
.
5

Uuno ja Uusi suomalainen näytelmä -videosarja

Uuden näytelmän ohjelman toteuttama neliosainen videosarja seuraa Uunon matkaa suomalaisen näytelmäkirjallisuuden ystäväksi. Sarjassa uuden näytelmän ummikko Uuno tutustuu suomalaiseen näytelmäkirjallisuuteen lukemalla näytelmiä, hankkimalla historiallista perspektiiviä, tapaamalla ohjaajantaiteen professorin ja ammattinäytelmäkirjailijan sekä seuraamalla, miten uusi näytelmä taipuu näyttämölle. Käsikirjoitus ja toteutus Jonni Pantzar, Uunona Aleksi Lavaste. Uusi jakso ilmestyy joka viikko kampanjan ajan.

Kuuntele UNOn ja SARVin podcasteja näytelmäkirjallisuudesta ja teatterista

Uuden näytelmän ohjelman (UNO) ja Suomen arvostelijain liiton (SARV) podcastit tarjoavat kuunneltavaksi älykästä puhetta näytelmäkirjallisuudesta ja teatterista. Podcasteista löytyy mm. kriitikko Maria Säkön ja näytelmäkirjailija E.L. Karhun keskustelu Karhun näytelmistä sekä käsikirjoittaja-ohjaaja Eino Saaren, kriitikko Eeva Kauppisen ja teatterinjohtaja Helka-Maria Kinnusen keskustelu dokumenttiteatterista ja Miehen kosketus -esityksestä. Lisää jaksoja luvassa pitkin marraskuuta.


Tutustu näytelmien kieleen sitaattien avulla

Kampanjan jokaisena päivänä julkaistaan uusi sitaatti suomalaisesta näytelmästä kampanjan Facebook-sivuilla. Lisäksi osana kampanjaa on toteutettu neljä erilaista sitaatti-postikorttia, jotka ovat jaossa kampanjaan osallistuvissa teattereissa. Postikortteihin on painettu sitaatit 2010-luvulla Lea-palkituista näytelmistä: Antti Hietalan Ihanat ihmiset, Pipsa Longan These little town blues are melting away – Lauluja harmaan meren laidalta, Paula Salmisen 13 uponnutta vuotta ja Tuomas Timosen Meganin tarina. Kortit on suunnitellut Tino Nyman / Werklig.